Să ai un câine este foarte frumos, dar implică și multă responsabilitate. Îngrijirea lui nu este un lucru opțional, ci este unul necesar – pe lângă o hrană de calitate și mișcare fizică, patrupedul tău are nevoie și de băi periodice pentru curățarea blănii sale. Dacă firul de păr al cățelului tău este unul scurt, atunci te regăsești printre stăpânii de animale norocoși, deoarece necesită mai puțină îngrijire decât părul lung.
Indiferent că ai un câine din rasa Amstaff, Vizsla sau Rottweiler, toți aceștia se îngrijesc la fel, deoarece au cel puțin un lucru în comun: un păr scurt, ușor de întreținut. Pentru a face tot procesul de îngrijire mult mai ușor, atât pentru tine, cât și pentru companionul tău, este bine să cunoști în cele ce urmează câteva recomandări de igienă:
Chiar și câinii cu părul scurt au nevoie să fie periați regulat, deoarece năpărlesc periodic. Astfel, vei înlătura firele de păr moarte și vei ajuta la distribuirea uleiurilor naturale de la nivelul pielii, lucruri care îi vor ajuta să-și mențină blana frumoasă. Pentru acest proces, ce ar trebui realizat o dată pe săptămână, folosește o perie tip țesală și mergi în sens invers celui de creștere al părului. Astfel, vei îndepărta mult mai ușor părul și pielea moartă.
Câinii cu păr scurt nu au nevoie să fie spălați la fel de des precum cei cu păr lung, deoarece blana lor nu reține la fel de ușor murdăria și mirosurile. Totuși, aceștia au nevoie de o baie o dată pe lună, la care este indicat să folosești un șampon special pentru câini și apă călduță. Ai grijă ca apa să nu îi pătrundă în ochi, urechi, în nas și în gură. Pentru extra îngrijire, poți aplica un balsam de păr care ajuta la hidratarea pielii, care, de obicei, este uscată în cazul câinilor cu păr scurt. Apoi, pentru a evita acumularea reziduurilor de șampon, este important să clătești bine blana cățelului tău. După baie, șterge-l bine cu un prosop și ține-l într-o cameră caldă până când se usucă complet.
Igiena urechilor este la fel de importantă. Dacă patrupedul tău are urechile lăsate, trebuie să-l examinezi mult mai des și să te asiguri că totul este în regulă, deoarece canalul auricular este mai puțin ventilat decât în cazul celor ciulite. Pentru îngrijirea urechilor, este indicat să te consulți cu medicul veterinar și să îți facă un instructaj. Vei avea nevoie de o soluție de igienă a urechilor, de la un magazin specializat. Vârful aplicatorului se introduce în canalul urechii și se pun două picături în interior. După ce scoți aplicatorul, este necesar să masezi ușor baza urechii, timp de 30 de secunde. La sfârșit, șterge pavilionul urechii cu o dischetă de vată din bumbac.
În ceea ce privește igiena orală, vei avea nevoie de o periuță și o pastă de dinți de la un magazin veterinar. Deși niciun câine nu este încântat să îi fie curățați dinții, este important să-l înveți cu acest obicei de mic. Astfel, vei evita ca animalul tău de companie să sufere de probleme ale danturii.
Ghearele lungi și neîngrijite afectează mobilitatea și postura câinilor. Din acest motiv, este important să le tai regulat, în funcție de cât de repede cresc. În mod normal, acestea se uzează natural, însă, în cazul în care cresc prea mult, trebuie să te asiguri că le îngrijești.
Ochii strălucitori, umezi și cu o mucoasă de culoare roz pal sunt semne de sănătate. Dacă observi murdărie sau noroi în jurul ochilor, este important să le îndepărtezi cu vată și apă călduță, pentru a evita potențiale infecții.
Pentru ca ritualul de îngrijire al câinelui tău să fie cât mai plăcut și ușor de realizat, este important să îl înveți de mic cu ele. Nu numai că vei evita stresul toaletării periodice, ci vei avea și un companion mai sănătos și mai fericit.
Sursa foto: Freepik
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER